Duikshop Oktopussy
Contact
Laatste update
Kraan van duikfles
Duikinfo Wemeldinge
Watergetijden
UITVERKOOP LIJST
Occasions
Foto's duikplaatsen
Links

 

 

 

 

Door het oog van de naald

Maandagmorgen 7 oktober kreeg ik 4 flessen aangeboden om te vullen. Van één van deze flessen was de draaiknop kapot en er werd mij gevraagd om deze te vernieuwen. Ondertussen werden de flessen gevuld tot 200 bar.

Net toen ik op het punt stond deze fles te gaan dichtdraaien gebeurde het. Met een enorme knal is de kraan van de fles afgeschoten.

Je knippert even met je ogen en ziet dan de enorme ravage om je heen. Het plafond ligt beneden op de vloer in een warboel van isolatiemateriaal en andere zaken. Door de openstaande deur trekt de stofwolk weg en langzaam komt het besef terug. Ik kom tot de konklusie dat er lichamelijks niets geraakt is, alleen een beetje doof aan één oor door de drukgolf. En ook de klanten die iets verder staan mankeren niets en zijn alleen enorm geschrokken.

Wat een geluk hebben we, zeker als ik me bedenk dat er in de laatste onderwatersport van oktober 2013 een artikel staat over een dodelijk ongeval bij het vullen van een duikfles op 16 augustus in Havelte.  

De fles staat rechtop en de kraan ligt ernaast en zit nog vast aan de vulslang die ong 30 cm langer geworden is. Dan is ook direct de oorzaak te zien. Het blijkt namelijk dat de (club) fles met herkeuring mrt 2013 voorzien is van draad 3/4 G terwijl de kraan M25x2 draad heeft. Dit grijpt natuurlijk niet goed in elkaar en was daardoor een tijdbom die elk moment kon afgaan.

Hier ben ik al 20-25 jaar lang bang voor geweest dat het ook mij eens zou kunnen gebeuren. Zo lang is het ongeveer geleden dat alle fles leveranciers hebben besloten om allemaal dezelfde draad M25x2 in hun flessen te gaan maken. Daarvoor waren er ook die 3/4 G gebruikten. En daar zit het probleem want een kraan M25x2 past wel in een 3/4 G fles, en moet op het laatste deel nog een beetje vast gezet worden om hem dicht te krijgen.

Ik heb het de afgelopen jaren al vaker gehoort dat er op deze wijze een kraan van fles is afgeschoten met meer of minder lichamelijk letsel. En zolang de flessen met 3/4 G in omloop blijven kan dit dus opnieuw gebeuren. Zeker omdat de kraan 3/4 G niet meer courant leverbaar is, en er steeds weer nieuwe duikers komen die niet van het bestaan van deze flessen met afwijkende draad afweten.

Om definitief met dit probleem af te rekenen zouden deze flessen 3/4 G, die allen ouder dan 20 jaar zijn, niet meer voor herkeuring in aanmerking moeten komen. Via het keuringsbedrijf is dit aan de toezichthouder het Stoomwezen voorgelegd, maar hierop kreeg ik als antwoord dat men niet van plan is om hier uitvoering aan te geven. Men steld dat een goedgekeurde fles met een goed gemonteerde kraan veilig is !! Dat is juist, maar zo komen we dus niet van het gevaar af.

We zullen het dus zelf (=duikwereld) moeten oplossen.

Mijn oproep is dan ook deze:

                       Controleer of u oude flessen met 3/4 G heeft. dit staat altijd op een fles vermeld.       

                       Controleer of de juiste kraan gemonteerd is. Dit staat op de meeste kranen vermeld.

                       Laat deze fles niet meer herkeuren, en verkoop ze niet verder.

Ik hoop dat iedereen die een oude fles met 3/4 G draad heeft zijn verantwoordelijkheid neemt en de fles niet meer laat keuren. Want zolang deze flessen in omloop blijven kan het weer opnieuw gebeuren dat er een verkeerde kraan gemonteerd wordt. En het mag niet zo zijn dat er nog meer slachtoffers kunnen vallen.

 

Ik heb het volgende besloten:

Zolang wij niet zeker zijn dat dit daadwerkelijk gebeurd, kunnen alle flessen met 3/4  G draad alleen via onze vulautomaat zelf gevuld worden. Hetzelfde geldt voor flessen met klein conische draad W 19.8

Wij gaan geen medewerking meer verlenen aan het ter herkeuring brengen van deze flessen.

 

Als u het met deze oproep eens bent, dan verzoek ik u om dit verder te verspreiden via de diverse media

 

Met vriendelijke groet,

Frans Meijaard

 

 

 

 

 

Top
De Duikshop van Wemeldinge  | oktopussy@zeelandnet.nl